Inför ditt besök

Inför operation

Ni har bokat tid för operation av Er häst på Mälaren Hästklinik. Vi är glada över förtroendet och kommer se till att er häst får bästa tänkbara omvårdnad.

Innan operationen

Borsta hästen och kratsa hovarna. Hästen ska vara torr och ren innan operation för att minska infektionsrisken. Ta fram hästpasset om kolla datum för senaste tetanusvaccination (stelkramp). Det står på samma sida som vaccinationer mot hästinfluensa. Alla vacciner som slutar på ”T” eller ”TE” innehåller stelkrampsvaccin. Om vaccinationen är mer än tre år gammal, måste hästen vaccineras om innan operation. Det kan göras samma dag som operationen hos oss. Säg till att hästen behöver vaccineras när ni lämnar hästen.

Hästen får gärna vara utan skor innan operation. I annat fall kommer vi att ta av dem och påslagning kan ombesörjas mot debitering. Om hästen lämnas för planerad kirurgi, är det viktig att hästen är frisk. Tempa hästen dagligen innan operationen och kontakta kliniken vid följande symptom: snorighet, hosta eller feber över 38,3. Risken vid sövning och komplikationer efter operationen är större om hästen har en infektion.

Vid ledoperationer, undersök huden runt leden som ska opereras. Vid mugg, rasp eller sår kan det vara omöjligt att genomföra operation. Kontakta oss för råd. Det är alltid en risk att söva en häst. Men är hästen frisk är risken mycket låg. Kontakta oss för mer information.

Hästen ska inte ha tillgång till mat från och med 12 timmar innan ankomst till kliniken. Dock får den dricka som vanligt.

På operationsdagen

Ta med hästpasset som lämnas till receptionen. Alla hästar bokas till 7:30. Då anmäler ni er i receptionen. Det är möjligt att, mot en extra kostnad, lämna in hästen dagen innan operationen. Hästen lämnas i operationsstallet där en sköterska eller veterinär tar emot er.

Kirurgen ringer er efter att operationen är klar, vid uteblivet svar så kommer ni kontaktas via sms. Det kan dröja till senare på dagen beroende på vilken tur i operationsordningen din häst har. Ifall att operationen blir senarelagd på grund av en akut operation, kommer ni kontaktas. Som regel stannar alla hästar på kliniken tills dagen efter för observation.

Dagen efter operationen

Vi går rond, undersöker alla hästar och byter bandage på förmiddagen. Ni blir kontaktade efter att eran häst är redo att åka hem. Hästen kan hämtas efter lunch, när vi ringer er kommer vi överens om en mer precis tid. Då ni hämtar hästen går ni till receptionen där ni får hembrev och hästpasset. En sköterska eller veterinär möter upp er och visar var hästen står och kan svara på frågor.