Artiklar

Här kan du läsa nyttiga artiklar om din häst

Fölets första minuter och timmar i livet – livsviktiga tips och checklistor

När fölningen är avklarad finns det några saker som är viktiga att tänka på, både för att underlätta för ditt nyförlösta sto och för att ge ditt föl bästa möjliga start i livet. Vi går igenom vad som bör ske de första minuterna och timmarna efter fölning, den livsviktiga råmjölken och vilka tecken som kan tyda på att ditt föl inte mår bra och behöver veterinärvård.

Komplikationer vid fölning

De flesta fölningar är komplikationsfria och både sto och det nyfödda fölet mår bra. Men det finns undantag och när komplikationer uppstår kan situationen snabbt bli akut. Därför är det bra att redan innan förlossningen veta vad som kan hända och när veterinär bör kontaktas.

En normal fölning

När det äntligen är dags för fölning är det både spännande och nervöst för de flesta hästägare. Då kan det kännas tryggt att veta att de allra flesta fölningar sker utan komplikationer men samtidigt är det bra att veta hur man bäst övervakar fölningen och stöttar sitt sto utan att störa henne.

Slutet av dräktigheten och planering inför fölning

Att vara rätt förberedd underlättar både den sista tiden inför och själva fölningen – och gör stor skillnad för fölets hälsa. Vi går igenom slutfasen av dräktigheten och förberedelser inför fölning så att du är redo när det är dags.

Stelkramp

Stelkramp är en lömsk bakteriesjukdom där en till synes enkel sårskada kan utvecklas till ett livshotande tillstånd. Hästar är särskilt känsliga för stelkramp och dödligheten för hästar som drabbas rapporteras vara upp till 90 procent. Vaccinering ger som tur var väldigt gott skydd mot sjukdomen.

Kronisk diarré

Hästar har ett stort och känsligt matsmältningssystem där diarré kan vara symtom på flera olika sjukdomar och problem. Vi går igenom några vanliga anledningar och vad du kan göra själv och när du bör kontakta en veterinär.