Tjänster

Stationärvård

Då din häst behöver stanna kvar på kliniken för fortsatt utredning eller behandling skrivs den in som stationärvårdshäst. Detta innebär att hästen stallas upp på klinikens vårdavdelning och tas om hand av personalen dygnet runt. Exempel på fall som skrivs in är sårskador, kolikhästar, ortopedifall med eller utan involverande kirurgi, mjukdelskirurgipatienter och medicinska utredningar.

Sedan 2020 har vi en helt ny stationärvårdsavdelning belägen i nya sjukhuset. Den består av 36 rymliga boxar uppdelade på olika avdelningar, samt 4 boxar på en separat isoleringsavdelning. På isoleringsavdelningen bor hästar där smittsam sjukdom inte kan uteslutas. Dessa boxar har alla separata ingångar och ventilationssystem, samt slussar där personalen kan ta sig in och ut. Hästarna kan även övervakas genom separata fönster inifrån kliniken.

Vi har möjlighet att vårda hästar i hängmatta vid till exempel frakturmisstanke, samt hindra dem från att lägga sig genom andra anordningar. Detta kan ibland krävas vid olika typer av sårskador och frakturer. Våra boxar är ströade med spån och vatten fås genom vattenhink. På så vis kan vi ha koll på hur mycket vatten varje häst dricker.

På stationärvårdsavdelningen arbetar dagligen mellan 2 och 3 veterinärer i team med djursjukskötare, djurvårdare och legitimerade sjukgymnaster. Under nattetid är hästarna under vård och övervakning av jourhavande veterinär med assistans. Stallet är alltid bemannat dygnet runt och hästar som kräver intensivvård dygnet runt får samma möjligheter till detta även nattetid.

Vår ambition är att ge Din häst bästa möjliga omvårdnad och att du ska känna dig trygg med att lämna hästen hos oss.

För mer information om att lämna häst på vårdavdelning, klicka här.