Slutet av dräktigheten och planering inför fölning
Att vara rätt förberedd underlättar både den sista tiden inför och själva fölningen – och gör stor skillnad för fölets hälsa. Vi går igenom slutfasen av dräktigheten och förberedelser inför fölning så att du är redo när det är dags.
Vad händer i slutet av dräktigheten? Näringsbehov och utveckling
Det dräktiga stoets näringsbehov ökar, därför behöver man se över foderstaten. Stoet mår bra av att vara i gott hull inför fölning och digivning. Det är nu extra viktigt att det får i sig tillräckligt med energi, protein, vitaminer och mineraler, framför allt selen, E-vitamin, kalcium och fosfor för att säkra upp fölets tillväxt som ska dubbla sin kroppsvikt under dräktighetens sista två månader. Föl har relativt sen fosterutveckling och det är först de sista veckorna som fölets lungor, skelett och hormonsystem utvecklas för att klara livet utanför. Avelsston mår i regel bra av att röra på sig och kan gå i hage samt motioneras lätt vid hand ända fram tills fölningen.
Någon månad innan fölningen växer stoets juver och börjar fyllas med mjölk och något dygn innan fölning är det vanligt att se mjölkdroppar som pressats ut ur spenkanalerna och torkat, s.k. vaxproppar (kommer dessa tidigare så kontakta en veterinär). Stoets bäckenligament kan bli synligt slappa några dagar innan fölning.
Vad kan man som hästägare förbereda inför fölningen? Stallapotek, vaccination, planering och hjälp nära till hands
Se över och uppdatera ditt stallapotek, se vår checklista längre ner. Kontrollera och teckna eventuella försäkringar så ni får hjälp vid eventuella komplikationer. Fundera över din inställning till kejsarsnitt eller intensivvård av ett svårt sjukt föl samt se till att följa stallets rutin för träckprov och avmaskning.
En månad innan fölning rekommenderar vi att ge en påfyllnadsdos av vaccin mot stelkramp, gärna även mot hästinfluensa. Antikropparna förs via råmjölken över från stoet till det nyfödda fölet och ger ett stärkt skydd mot infektioner.
Förbered en lugn plats för stoet att föla. Gärna dess trygga hemmiljö, inomhus i en väl rengjord och uppströdd stor box eller utomhus på en plats där stoet har möjlighet att gå undan. Undvik att flytta ditt dräktiga sto och tillför inte nya hästar till flocken i denna fas. Det är inte lagligt att transportera ett sto den sista månaden innan fölning (förutom till veterinär vid behov av akutsjukvård).
Håll stoet under noggrann uppsikt när fölningen närmar sig. För att inte störa mer än nödvändigt kan man även använda hjälpmedel såsom övervakningskameror och svettsensorer.
Planera! Ha viktiga telefonnummer redo: till en jourhavande veterinär och gärna till någon med erfarenhet av fölning så att du kan få snabb hjälp vid behov. Det finns en risk att något oförutsett sker i samband med, eller efter, fölningen och då är det bra att ha tillgång till transport för att snabbt kunna ta sig till en klinik och få den hjälp man behöver.
Kontrollera och teckna eventuella försäkringar. När komplikationer uppstår i samband med fölning så behöver inte sällan både sto och föl veterinärvård, vilket kan bli kostsamt. Ibland behöver stora beslut fattas snabbt, och då kan det vara bra att ha funderat över vad man har för inställning till exempelvis kejsarsnitt eller intensivvård av ett svårt sjukt föl.
Se till att ha detta i ditt stallapotek inför fölning:
- Rena handdukar
- Rena hinkar för vatten, tillgång till ljummet vatten och oparfymerad tvål
- Icke-elastisk gasbinda att linda svansen med
- Febertermometer
- Steril sax, ifall fosterhinnor behöver klippas upp
- Steril plastklämma, behövs i regel inte men kan vara bra att ha ifall navelsträngen går av tidigt och det blöder från navelstumpen
- Rena kompresser
- Bomull
- Natriumklorid
- Klorhexidinlösning 0,5%
- Nappflaska med napp för föl
- Lavemang t.ex. Microlax eller Klyx som finns receptfritt på apotek
Läs mer om hur fölningen går till här.
Kontakta oss alltid för rådgivning om:
- Du är orolig för ditt högdräktiga sto
- Om stoet får flytningar eller feber under senare delen av dräktigheten
- Om stoet plötsligt får ett mycket större bukomfång, eller svullnar under buken
- Om stoet får vaxproppar flera veckor före beräknad fölning
- Om fölningen startat och du misstänker att någonting är fel