Alsikeklöver – en farlig växt på hästens bete
Just nu är sommaren som bäst, men när våra hästar betar ute i hagarna finns risken att de kommer i kontakt med växter som inte alltid är bra för dem. En uppmärksammad sådan är just alsikeklöver.
Om betande hästar får i sig klövern kan de drabbas av förgiftning, detta yttrar sig i form av leverskador eller utveckla fotosensibilitet. Exakt vilket ämne i klövern som orsakar detta vet man inte, men förgiftningen uppstår i större utsträckning vid fuktiga förhållanden.
Visitera både häst och hage
Ett tecken på att hästen blivit förgiftad av alsikeklöver är att det ser ut som att hästen bränt mulen och nosryggen eller att vita ben får skorpor som liknar mugg. Upptäcker du som hästägare detta, tveka då inte att gå ett extra varv för att säkerställa att det inte finns alsikeklöver i hagen. Om du ser dessa symptom så ska hästen tas in från solljus och behöver sedan skydda de vita partierna i huden.
Inte alltid lätt att se skillnad
Hur vet jag som hästägare att det växer alsikeklöver i min hage? Den är något större än vitklövern, men framförallt växer den sig högre. Under den vita blomman skiftar färgen till rosa, och de gröna bladen är av en spetsigare variant. Misstänker man förgiftning rekommenderar vi att man tar en bild på klövern, så vet veterinären vad som kan ha orsakat det.
Vad kan man göra om hästen får misstänkt förgiftning?
- Kontakta veterinär om hästen är allmänpåverkad eller har sår på vita partier.
- Ta in hästen i stallet för att skydda mot solljus.
- Kontrollera hästens grovfoder, innehåller det en stor mängd alsikeklöver bör man byta.
- Eliminera klövern. Den är ett ogräs som sprider sig lätt, men att plöja upp hagen och så om kan hjälpa.
Förgiftningssymptom
- Hudutslag
- Fotosensibilitet
- Dålig aptit
- Uttorkning
- Slöhet
- Feber
- Svullnad i nedre delen av benen
- Diarré
- Gulsot