Artiklar

Hovböld

Har din häst fått en akut hälta? Hovböld är en av de vanligaste orsakerna till en plötsligt uppkommen hälta hos hästar. Bölden uppstår när bakterier trängt in genom hornkapseln och skapat en infektion, vilken i sin tur trycker på strukturerna i hoven och ger upphov till smärta. Från det att bakterier infekterat hoven tar det mellan timmar och dagar till dess att bölden utvecklats. Infektionen kan komma smygande men symptomen kommer ofta plötsligt även om hältan ibland utvecklas gradvis.

I denna artikel kommer vi bland annat att gå igenom de typiska symptomen på hovböld, de vanligaste behandlingarna, vad du kan göra själv – och när du ska kontakta en veterinär.

Innehållslista:

Symptom för hovböld

Det börjar oftast med att hästen inte vill stödja på ena benet, att hästen smyger sig fram på tå eller inte vill gå alls. Hästen kan också vara svullen en bit upp på benet beroende på var bölden är placerad. Hoven känns många gånger varm och hästen kan i samband med hovböld få lite förhöjd temperatur. Ofta kan man känna förstärkt digitalpuls, det vill säga tydlig puls de i kärl som försörjer hoven där de passerar kotan på in- och utsidan. Du kan själv känna den förstärkta pulsen om du sätter fingrarna mot in- och utsida på baksidan av kotan.

Några symptom som är typiska i samband med hovböld hos hästar:

  • Plötslig hälta. Från problemfri till kraftig smärta på kort tid. (Obs! symptomen kan också komma smygande).
  • Hoven på det halta benet känns varmare än den friska hoven.
  • Förstärkt digitalpuls.
  • De kan ha en svullnad i hela benet
  • De kan ha förhöjd temperatur
  • En del blir allmänpåverkade av smärtan (t.ex. påverkad aptit och humör).
  • Varande sår i kronranden (ovanligt och beror på att bölden i dessa fall vandrat uppåt).

Tillstånd med liknande symptom

Hovböld är relativt vanligt och oftast ofarligt men det finns andra mer allvarliga tillstånd som kan ge liknande symptom såsom en spricka i eller fraktur av hovbenet. Det är därför viktigt att alltid kontakta veterinär om du är osäker och att alltid se efter att hästen inte har trampat på något som en spik som har gått in i hoven, det kan orsaka riktigt allvarliga skador.

Hur uppstår hovbölder hos hästar och vad händer i hoven?

Den vanligaste anledningen till en hovböld är att en skada eller uppluckring i lamellranden gjort att smuts och bakterier kunnat komma in i hoven. Bakterier som bryter ner horn frodas och om de inte har en väg ut nedåt så bildas en böld. En böld i hoven är mycket smärtsam för hästen då svullnaden som bildas stängs in i den hårda hovkapseln och ger ett tryck mot omgivande vävnad. Bölden riskerar om den inte behandlas i tid att sprida sig uppåt mot kronranden eller djupare in i kötthoven och mot hovbenet.

Hästar med sämre hovkvalitet löper högre risk att drabbas då deras lamellränder är mer mottagliga för att smuts och bakterier ska få fotfäste. Har din häst sämre hovkvalitet är det extra viktigt att vara uppmärksam på symptom som kan bero på hovböld.

Så behandlas hovbölder

Behandling av en konstaterad hovböld görs av veterinär, eller av godkänd hovslagare i samråd med veterinär. Det viktigaste och mest avgörande är att en hovböld blir ordentligt dränerad och att allt underminerat horn tas bort. Det vanliga är att veterinären/hovslagaren skär rent hovens undersida för att se om det finns en defekt som kan ha fungerat som inkörsport för bakterier (t.ex. en spricka eller hål efter sömstick). Om det behövs så läggs först ett våtvärmande omslag för att göra hoven lättare att skära i. När bölden lokaliserats så verkas den upp till ett bra dränage. Veterinären/hovslagaren dubbelkollar därefter med en steril metallpinne (sond) längs kanten i den uppverkade hålan att allt underminerat horn är borttaget.

Hovgips

Efter att hovbölden är ordentligt dränerad lägger man ett hovgips med en steril kompress mot den uppverkade böldhålan. Gipset är viktigt, förutom att hålla rent ger det ett jämnt tryck mot det uppverkade området och förhindrar att svallkött bildas (som kan hindra läkningen).

Det första gipset bör bytas efter ca 1-2 dagar för att kontrollera att bölden har verkats upp i sin helhet. När infektionen är under kontroll kan gipset sitta 3-4 dagar i taget under läkningstiden med noggrann och regelbunden koll. När väl ytan har blivit hård i den uppverkade böldhålan kan hästen vanligen skos igen, ibland med en sula som skydd.

Om bölden har öppnat sig i kronranden är det extra viktigt att ha tryck mot kronranden med hovgipset eller ett galoppbandage under läkningstiden för att undvika att en hovspricka uppkommer när hoven växer.

Här kan du se en film om hur du lägger ett hovgips.

Stelkrampsvaccination och medicinering

Obs! Vid konstaterad hovböld är det är mycket viktigt att kontrollera att hästen är stelkrampsvaccinerad då stelkrampsbakterien trivs bra i den syrefattiga miljön som finns i djupa hovbölder.

Det är ovanligt att hovbölder behöver behandling med antibiotika och även sällan som de behöver smärtstillande eller antiinflammatorisk medicin, då smärtan snabbt brukar ge med sig när bölden väl har öppnats och trycket från bölden i hoven försvunnit.

Följdsjukdomar

De flesta hovbölder är lätta att behandla och läker fint. I de fall hovbölden fått en stor spridning under sulan och ett mycket stort område måste verkas upp så kan läkningen ta längre tid och hästen kan behöva klinikvård. I ovanliga fall kan infektionen gå över i hovbenet (septisk osteit) vilket är ett allvarligt tillstånd som kräver klinikvård med intravenös antibiotika.

Så förebygger du hovböld hos din häst – underlag och hygien

Hovbölder är till viss del en årstidsbunden infektion då lerigt och blött underlag bidrar till mjukare hovar, och i dessa är det lättare för smuts och bakterierna att komma in. Även mycket torr och hård mark kan öka risken för hovböld då hästen på sådant underlag kan råka trampa på något hårt eller vasst som ger en liten skada i hoven och därmed ge en ingång för bakterier.

Som hästägare är det bästa man kan göra för att förebygga infektion att se till att hästen får god hovvård. Har du en häst med något sämre hovkvalitet är det bra att undvika de lerigaste och blötaste hagarna då fuktigt underlag kan öka risken för hästen att drabbas. Vi rekommenderar också att alltid hålla god hygien i boxen och på lösdriften, det förhindrar även andra besvär.

När ska du kontakta veterinär?

Är din häst halt, har förstärkt digitalpuls och ökad värme i benet? Är din häst halt och har samtidig feber eller inte stödjer på sitt ben alls? Detta är tecken som kan tyda på en hovböld eller på andra allvarliga tillstånd.

Kontakta alltid veterinär om du misstänker hovböld, behandlas den i tid på rätt sätt så läker det oftast fint.

Obs! Vid konstaterad hovböld är det är mycket viktigt att kontrollera att hästen är stelkrampsvaccinerad.