Artiklar

Mugg och rasp – hudinfektion på hästens ben

Benämningen mugg är ett samlingsbegrepp för olika hudförändringar i och omkring karleden på hästens ben. Längre upp på benen brukar man tala om rasp. . I den här artikeln får du tips om vad du själv kan göra för att undvika att din häst drabbas av hudinfektioner.

Gemensamt för mugg och rap är att förändringarna oftast beror på små skador i huden som gör hästen känsligare för infektioner.

Om hästens hud utsätts för fukt och friktion under långa perioder – till exempel om hästen går i leriga hagar, högt blött gräs eller har benskydd som kan orsaka skav – kan hudens egen skyddsbarriär luckras upp och ta skada. Ibland kan andra sjukdomar eller skador utlösa reaktionen, till exempel parasitangrepp, överkänslighetsreaktioner eller trauma.

När hudbarriären är skadad kan bakterier och svamp som normalt inte skulle skada huden ta sig in och en infektion kan uppstå. Infektionen i sig är oftast inte farlig, men den kan sprida sig och ibland ge kraftigare besvär.

Risk för spridning

Muggförändringar kan vid spridning till djupare vävnader ge upphov till en inflammation i benets lymfkärl, så kallad lymfangit. Hästar har olika känslig hudbarriär, raser med mycket hovskägg och hästar med vita ben kan ha en ökad benägenhet att få mugg.

För att undvika den vanligaste typen av hudinfektioner bör man hålla så torrt och rent som möjligt i hästens närmiljöer, såväl i hagen som inne i boxen. Leriga och saltade underlag bör undvikas i möjligaste mån.

Tänk på att:

  • Spola av och torka benen när hästen kommer in från hage eller träning.
  • Smörj gärna karlederna med återfuktande, oparfymerad/neutral salva efter tvätten så att huden inte torkar ut och spricker.
  • Om hästen har feber, är svullen och/eller är halt bör du alltid ta hjälp av veterinär. Om hästen inte är påtagligt besvärad kan du prova att behandla själv.

Så behandlar du din häst vi okomplicerad hudinfektion:

  • Mjuka upp tjocka skorpor genom att smörja med salicylsyrevaselin eller motsvarande fet salva. Låt salvan sitta och verka i en till två timmar för att alla skorporna ska hinna luckras upp.
  • Tvätta med tvål/ schampo som innehåller  klorhexidin (till exempel Hibiscrub, Descutan eller motsvarande). Löddra upp benet ordentligt samtidigt som du försiktigt lossar alla löst sittande sårskorpor. Det krävs ofta några dagars behandling innan alla skorpor är borta, men att få bort sårskorporna är nödvändigt eftersom bakterierna trivs därunder. OBS! Tvålen måste få sitta i och verka i minst 10 till 20 minuter – annars förloras den bakteriedödande effekten.
  • Skölj därefter rent benet och torka torrt med en handduk. Var mycket noga med att hud och päls är helt torra innan eventuella stallbandage el dylikt sätts på! Låggradig, långvarig fukt kan öka risken för besvär!
  • Eftersom tvålen i sig är bakteriedödande behövs det oftast ingen ytterligare behandling. Om huden upplevs väldigt torr kan man smörja med en oparfymerad, neutral mjukgörande kräm eller återfuktande alkogel efter torkning.

Observera att det vid all behandling av hudinfektion/ mugg är mycket viktigt att man hanterar huden så varsamt som möjligt. Alltför kraftfullt och frekvent tvättande kan ibland orsaka försämring. Så snart du ser en förbättring – prova att göra ett uppehåll i tvättandet en eller ett par dagar så att huden får återhämta sig. Om du inte ser god effekt – eller vid försämring – av denna behandling inom en vecka bör du kontakta veterinär. Veterinären tar då prover för analys för att fastställa orsaken till muggen och sedan behandla den därefter.