Strålröta hos hästar
Strålröta är ett bakterie- (ibland svamp-)angrepp i strålfårorna som obehandlat kan leda till hälta. Ofta kan en preliminär diagnos ställas snabbt utifrån dess typiska utseende och lukt. Det vanligaste tecknet förutom ömhet är svart illaluktande sekret i sido- eller mittstrålfåran.
Den vanligaste orsaken till strålröta är bristande hovhygien i kombination med fuktigt underlag – men alla hästar löper ökad rist när de går ute när det är regnigt och blött (infektionen är därför delvis säsongsbunden och vanligare höst och tidig vår).
För att effektivt behandla strålröta så behöver man förstå både symptom och orsaker – vilka vi kommer gå igenom steg för steg i denna artikel.
Innehållslista:
- Symptom – utseende, lukt och smärta
- Orsak till strålröta
- Behandling av strålröta
- Så förebygger du strålröta hos din häst
- När kontakta veterinär eller hovslagare
Symptom – utseende, lukt och smärta
Strålen, som är en triangulär struktur på undersidan av hästens hov, kan vid infektion ha områden som är mjukare än resten och även se förtvinad ut. Strålröta är vanligare i redan förtvinade strålar, speciellt hos de hästar med en djupare mittstrålfåra då detta extra utrymme ökar risken för oönskad bakterietillväxt.
Strålröta märks ofta under kratsning genom sin distinkta ”ruttna” lukt. Ofta kan man också se svart vätska eller sekret i strålen (ibland även i bärranden). Känner du en distinkt lukt men inte ser någon vätska kan du testa att försiktigt trycka med hovkratsen i mittstrålfåran, om hästen då visar en smärtreaktion så är det ytterligare ett tecken på infektion.
Drabbade hästar kan vara motvilliga till att gå på hårda eller steniga ytor och kan uppvisa förändringar i sin hållning vid vila. Ömmande hovar eller hälta är vanligt vid djupare angrepp men en häst kan också ha strålröta utan att uppvisa sådana symptom.
Differentialdiagnos
Strålröta, dvs en infektion, ska inte förväxlas med canker. Canker kännetecknas av överdriven vävnadstillväxt (där det bildas köttiga och ibland vätskande svulster inne i hoven). Är du osäker ska du alltid kontakta din veterinär för rådgivning.
Orsak till strålröta
Strålröta kan ha flera olika orsaker såsom bristande hygien (i hästens närmiljö), långvarig exponering för fukt, obalanserad foderstat eller felaktig hovvård.
Fuktigt och smutsigt underlag i stallet eller utevistelser i leriga hagar ger ofta uppmjukat horn vilket i sin tur ger en bättre grogrund för oönskade bakterier. Keratinnedbrytande (hornnedbrytande) bakterier, såsom den anaeroba bakterien Fusobacterium necrophorum, kan attackera uppmjukat horn och orsaka vävnadsskada.
Hästar som har upprätt hovkonformation eller har kronisk hälta (där de avlastar sin vikt på hoven) är predisponerade att utveckla detta tillstånd. Vet du med dig att din häst har högre risk bör du vara extra uppmärksam på symptomen för strålröta.
Behandling av strålröta
Om du tror att din häst har fått strålröta så bör hästen direkt flyttas till ren och helt torr miljö. Kratsa ur hoven ordentligt och rengör noggrant. Är hornet ansatt så bör en hovslagare eller veterinär skära bort allt ansatt horn – ibland behövs även desinficerade medel men dessa medel kan ha biverkningar så ska inte användas för lättvindigt, utan endast vid behov.
Ibland kan hovslagaren/veterinären behöva bandagera/gipsa hoven efter en djupare behandling – men även detta undviks om det inte behövs då bandage lätt blir fuktiga.
Så förebygger du strålröta hos din häst
- God hovhygien och regelbunden kontroll är a och o.
- Förebygg genom att kratsa ur och rengöra hästens hovar ordentligt minst en gång dagligen för att minska risken för att utveckla strålröta. Som med så mycket annat så är det lättare att behandla om det upptäcks i ett tidigt skede.
- Se till att din häst alltid har en ren och torr box.
- Se till att ha tillräckligt torra hagar eller dränera vid behov – framför allt foderplatser eller andra platser där hästarna ofta står är viktiga att hålla torra.
- Verka eller sko din häst regelbundet (var 6:e till 8:e vecka).
När besöka veterinär/hovslagare
Sammanfattningsvis så är det viktigt att behandla symptomen direkt, tidig upptäckt av strålröta är avgörande för att säkerställa effektiv behandling. Vid milda symptom kan du börja med egenvård – eller ta hjälp av din hovslagare. Blir det därefter inte bättre genom regelbunden urkratsning och miljöbyte bör du kontakta en veterinär för att eventuellt ta prov på svamp/bakterier och få vidare hjälp. Är du osäker så ta alltid kontakt med din veterinär eller hovslagare så att din häst får rätt diagnos och behandling innan tillståndet förvärras.