Artiklar

Fölets första minuter och timmar i livet – livsviktiga tips och checklistor

När fölningen är avklarad finns det några saker som är viktiga att tänka på, både för att underlätta för ditt nyförlösta sto och för att ge ditt föl bästa möjliga start i livet. Vi går igenom vad som bör ske de första minuterna och timmarna efter fölning, den livsviktiga råmjölken och vilka tecken som kan tyda på att ditt föl inte mår bra och behöver veterinärvård.

Läs även våra andra delar i serien om fölning: Slutet av dräktigheten och planering inför fölning, En normal fölning samt Komplikationer vid fölning som ger dig mer information om vad du ska tänka på inför och under fölningen.

Innehåll:

De första minuterna: andning och anknytning

Fölet ska omedelbart efter fölning dra efter andan. Har fölet kvar fosterhinnor över mulen är det viktigt att ta bort dem. Andningen kan vara lite oregelbunden i början men det stabiliseras snart.

När du ser att fölet andas som det ska och att inga fosterhinnor är kvar över fölets mule så är det viktigt att låta sto och föl få en stund ifred efter det att fölet fötts. Håll dig i bakgrunden så att sto och föl får möjlighet att bekanta sig med varandra. Det är vanligt att stoet är medtaget men hon ska inom kort visa tydligt intresse och börja interagera med sitt föl.

Råmjölken livsviktig för fölet

Stoets första mjölk efter fölningen kallas råmjölk och är livsviktig för fölet. Föl får inga antikroppar från stoet via moderkakan under dräktigheten utan är helt beroende av att få i sig antikroppar via råmjölken för att få ett bra skydd mot infektioner. Fölets tarm tar främst upp antikroppar från råmjölken under det första levnadsdygnet, därefter avtar upptaget och det är därför av största vikt att fölet får i sig råmjölken så tidigt som möjligt. Om fölet av någon anledning inte får i sig tillräckligt med råmjölk eller om råmjölken är av sämre kvalitet, som den kan bli om stoet har läckt mjölk innan fölningen, så löper fölet en ökad risk att drabbas av infektioner som kan bli livshotande.

Bli inte orolig om fölet inte kommer upp på benen första försöket eller om det inte hittar direkt till juvret för att dia. Så länge fölet kommit upp på benen och fått i sig råmjölk inom 3-4 timmar så räknas det som helt normalt. De allra flesta föl kommer upp på benen inom några timmar efter fölningen.

Har fölet svårt att resa sig eller stoet inte låter det dia, så kan du mjölka ur den första råmjölken och ge med nappflaska. Matar man fölet med nappflaska är det viktigt att hålla nappflaskan horisontellt och se till att fölet suger i sig mjölken själv, så att mjölken inte oavsiktligt rinner ner i fölets luftvägar.

När fölet inte får i sig tillräckligt med råmjölk

Har ditt sto läckt mjölk från juvret innan fölningen så finns en risk att mängden antikroppar i mjölken är låg efter fölning. Vet du med dig att stoet har läckt mjölk eller känner dig osäker på om fölet fått i sig tillräckligt med råmjölk så kan veterinär mäta fölets antikroppsnivåer med ett blodprov (när fölet är minst 12 timmar gammalt).

Har ditt föl inte fått i sig ordentligt med råmjölk eller om blodprovet visar på för låga antikroppsnivåer så finns hjälp att få. Man kan ge fölet råmjölk eller plasma med nappflaska eller sond (om fölet är yngre än 12-24 timmar) eller ge fölet plasma direkt i blodet. Kontakta veterinär om du är orolig att ditt föl inte fått i sig tillräckligt med råmjölk.

Rengöring av navel

Minska risken för infektion i fölets navel genom att varsamt rengöra den. Det gör du genom att doppa naveln i desinfekterande lösning, exempelvis 0,5% klorhexidinlösning. Häll lösningen i en ren kopp eller mindre skål och doppa naveln tre till fyra gånger under det första dygnet. Håll uppsikt så att naveln inte ser svullen eller fuktig ut, det kan vara tecken på infektion. Naveln kommer att skrumpna ihop och ramla av inom några dagar.

Ta hand om stoet

Glöm inte att även titta till att ditt sto mår bra, äter som hon ska och intresserar sig för sitt föl. Stoet är extra beskyddande de första dygnen så var extra uppmärksam och ta det försiktigt när du närmar dig stoet och fölet – även det snällaste av ston kan både sparkas och göra utfall om man kommer för nära hennes föl utan hennes tillåtelse.

Det är viktigt att efterbörden (moderkakan) kommer ut inom tre timmar för att inte riskera drabbas av livmoderinflammation. Kontrollera att hela efterbörden kommit ut, lägg ut den på marken och inspektera noga.

Fölning är naturligtvis en stor omställning för stoets kropp och hon behöver näringsrikt foder och tillgång till vatten för att återhämta sig väl. Håll uppsikt så att stoet har normal mängd träck och inte uppvisar symtom på kolik eller fång.

Checklista för nyfött föl

Även om du i största möjliga mån ska lämna sto och föl ifred den första tiden är det viktigt att kontrollera så att fölet checkar av ett antal viktiga milstolpar under det första dygnet. Om du märker avvikelser är det viktigt att kontakta veterinär.

Ett friskt föl:

  • Lägger sig på bröstet inom några minuter efter att det fötts, ofta ligger med bakbenen kvar i förlossningsvägarna.
  • Har sugreflex inom 20 minuter.
  • Gör resningsförsök inom 30 minuter.
  • Står upp inom 2 timmar.
  • Diar inom 3-4 timmar.
  • Urinerar och defekerar inom 12-15 timmar. Mekonium (fölets första träck) är mörkare i färgen och relativt hårt.
  • Har en normaltemperatur på 37-39°C.

Symptom på att ditt föl behöver veterinärvård

I vissa fall är det uppenbart att något är fel, exempelvis om fölet är väldigt medtaget och bara ligger platt på sidan. I andra fall är det svårare att upptäcka att fölet är sjukt eller inte mår bra. De vanligaste fölsjukdomarna drabbar föl som varit pigga och betett sig helt normalt de första timmarna eller dygnen. Kontakta alltid veterinär om du tycker att ditt föl är slöare än vanligt eller beter sig konstigt – det är bättre att ringa en gång för mycket när det gäller nyfödda föl!

Kontakta veterinär om:

  • Fölet ligger platt på sidan en längre stund efter fölningen, inte kommer upp i bröstläge inom 5-10 minuter och/eller inte gör några resningsförsök.
  • Stoet läckt råmjölk innan fölningen, om fölet diar dåligt eller det finns annan anledning att misstänka att fölet fått i sig dåligt med råmjölk.
  • Efterbörden inte kommit inom tre timmar eller om det ser ut som att det saknas en bit av den när den kommit ut.
  • Det kommer mjölk från fölets näsborrar efter att det diat.
  • Det blöder från naveln.
  • Det droppar eller rinner urin från naveln.
  • Fölet inte har setts urinera eller passera den första fölträcken inom 12 timmar.
  • Fölet är slött, diar dåligt eller beter sig märkligt.

Kontakta veterinär direkt om något av ovanstående stämmer in på ditt föl.
Mälaren Hästkliniks akutmottagning har öppet dygnet runt, du når oss på 08-592 540 10 (tonval 1).

Läs även våra andra delar i serien om föl: Slutet av dräktigheten och planering inför fölning, En normal fölning samt Komplikationer vid fölning som ger dig mer information om vad du ska tänka på inför och under fölningen.